White Light bouwt nieuwbouw met een e-peil lager dan 30 ‘Wij winnen ook nu energie uit de grond op vroegere mijnsite’

Het Genkse White Light, specialist in grootformaat printing verhuist na het bouwverlof naar zijn nieuwbouw op C-Mine. Lieven en Marcel Engelen investeren twee miljoen euro in het pand, op een oppervlakte van 3.745 m². “De doelstelling is om een e-peil van lager dan 30 te behalen in onze showroom en burelen”, klinkt het ambitieus.

White Light zegt zijn stek aan de Weg naar As in Genk na enkele decennia vaarwel. De oude site is verkocht aan Som Projects, dat er twintig appartementen zal neerzetten. Sinds 1983 is White Light gespecialiseerd in Xl printing, signing en decoratieve wandoplossingen. Het bedrijf zorgt ervoor dat een merk, boodschap of naam opvallend zichtbaar is op vlak van zowel binnen- als buitenreclame. In opdracht van ontwerpbureaus bouwt White Light ook expo’s, experience centers en showrooms. “En dan moet je weten dat we zelf geen showroom hadden”, lacht Marcel Engelen. “Daar brengen wij nu verandering in. Al meer dan 10 jaar waren we te klein gehuisvest. Zeker op vlak van logistiek hadden we problemen. Er was te weinig stockageruimte, onze refter deed dienst als vergaderzaal….”

White Light bouwt nieuwbouw‘Al meer dan 10 jaar waren we te klein gehuisvest. Zeker op vlak van logistiek hadden we problemen’.

Inspiratiesessies
White Light verhuist naar een pand dat drie keer zo groot is als het vorige. De nieuwbouw telt 677 m² aan kantoorruimte, 440 m² showroom/kenniscentrum en 2.628 m² productie- en opslagruimte. “Wij zijn vooral blij dat we nu over een showroom en kenniscentrum kunnen beschikken waar wij, samen met onze leveranciers, voor onze klanten en relaties inspiratiesessies zullen organiseren. In het gebouw presenteren wij ook tal van nieuwe oplossingen zoals bijvoorbeeld akoestische LED-lichtbakken.”

Daglicht
De nieuwbouw met drie niveaus is van de hand van architectenbureau Nova Zembla uit Hechtel-Eksel. Hoofdaannemer van dienst is Ivo Gijbels. “Wij hebben gekozen voor een hedendaagse architectuur, waarbij er rondom een gegoten betonnen wand van 3,5 meter is gebouwd met daarboven op een strakke donkergrijze beplating”, verduidelijkt Marcel Engelen. “Zeker aan de burelen hebben wij extra aandacht besteed. Het is een combinatie van open en gesloten burelen. De 3,8 meter hoge ramen laten veel licht binnen en in combinatie met het hippe design creëren we voor alle medewerkers een aangename en creatieve werkplek, een thuisgevoel en dat werd tijd.”

White Light bouwt nieuwbouw“Toch mooi dat wij op een plek waar vroeger steenkool gewonnen is, nu ook warmte en koeling uit de grond halen.”

Grondboringen
De verhuis heeft vooral te maken met de ambities van het bedrijf om verder door te kunnen groeien. Wat ook van ambitie getuigt, is de doelstelling om een E-peil van lager dan 30 te behalen. “Dat willen we bereiken via geothermie, zonnepanelen en LED-verlichting. Er zijn zeven grondboringen uitgevoerd van elk 90 meter diep. Toch mooi dat wij op een plek waar vroeger steenkool gewonnen is, nu ook warmte en koeling uit de grond halen. Daarnaast zetten we veel in op domotica en verlichting. Zeker in de hal gaan we niet alles onnodig verlichten en zullen sensoren het nodige werk doen. Wij zetten in op ecologie. Niet alleen met hernieuwbare energie, maar ook via recycleerbare media en inkten”, beschrijft Lieven Engelen.

Burcht
White Light koos ook voor de aanleg van een binnenplein met een betonnen omwalling en een megapoort. “Ergens heeft het wat weg van een burcht”, weet Marcel Engelen. “Dit is handig voor onze leveranciers. Wij hebben een codesysteem uitgewerkt waardoor ze op elk moment binnen kunnen geraken. In bepaalde zones kunnen klanten en leveranciers dan goederen afzetten of meenemen. Op die manier is het mogelijk s’nachts te leveren en dalen de transportkosten. Soms moet je wat vernuftig zijn.”

Tekst | Geert Houben  Beeld | White Light


Technische fiche

Bouwheer White Light (Marcel en Lieven Engelen)
Architect Nova Zembla, Hechtel-Eksel
Hoofdaannemer Ivo Gijbels