Stijlvolle interieurrenovatie voor administratief centrum Maaseik

Net zoals alle andere Vlaamse gemeenten staat ook Maaseik voor een aantal belangrijke administratieve en organisatorische uitdagingen. Via een doordachte interieurrenovatie van zijn administratief centrum slaat het twee vliegen in één klap: een optimalisatie annex uitbreiding van de dienstverlening én een esthetische make-over. Fase 1 van de renovatie werd eind augustus vorig jaar afgerond, fase 2 gaat half juni van start. 

Het interieur van het administratief centrum van Maaseik had zijn beste jaren al een tijdje achter de rug. Het was dan ook dringend tijd voor een ingrijpende renovatie. Deze gaat gepaard met een interne reorganisatie van de gemeentelijke diensten, zodat ook het personeel van het administratief centrum van deelgemeente Neeroeteren en het plaatselijke OCMW er hun intrek kunnen nemen. 

Stijlvolle Interieurrenovatie

Zachte renovatie
Het ontwerp voor de grootschalige renovatie en reorganisatie is van de hand van Interieur Depot en zusteronderneming Architectuur Depot. “Het administratief centrum bestaat uit twee delen: een vierkant volume met piramidedak in het binnengebied (fase 1) en een langgerekt gedeelte aan de straatkant (fase 2)”, vertelt zaakvoerder Ingrid Jaspers. “In fase 1 zijn we uitgegaan van een ‘zachte renovatie’, inclusief een kleine uitbreiding met het inkomportaal en de balies. We hebben een centrale wachtplek ingericht, waarrond de balies per twee gegroepeerd zijn. Het creëren van een huiselijke sfeer was een belangrijke prioriteit. We hebben dat niet alleen voor elkaar gekregen via een uitgekiende materiaalkeuze, maar ook door de indeling en de circulatie te optimaliseren. Uiteraard hebben we eveneens geopteerd voor warme materialen en kleuren, zij het zonder er een kleurboek van te maken. Dezelfde principes worden binnenkort ook toegepast in de tweede fase van de renovatie. Het is een zeer fijne opdracht, zeker omdat onze nauwe samenwerking met Architectuur Depot prima uit de verf komt.”

Stijlvolle Interieurrenovatie

Dagelijkse kost
Algemene Bouw & Interieur Gebr. Janssen bracht de plannen van Interieur Depot in de praktijk. “We zijn gestart met de demontage van de technieken, hebben de bestaande tussenwanden verwijderd en hebben vervolgens de nieuwe opbouw gerealiseerd (nieuwe gipskartonwanden, dakisolatie, vloeren, …)”, vertelt technisch directeur en bestuurder Lino Janssen. “We moesten er uiteraard voor zorgen dat de stedelijke diensten naar behoren konden blijven functioneren tijdens de werken, maar op technisch vlak was er niet meteen sprake van bijzondere uitdagingen. Dergelijke projecten zijn dagelijkse kost voor ons. De synergie tussen onze ruwbouw- en interieurafdeling maakt dat we heel wat zaken in eigen beheer kunnen uitvoeren. Voor de disciplines die we zelf niet tot in de puntjes beheersen, doen we steevast een beroep op kwalitatieve en betrouwbare onderaannemers. Half juni starten we met de tweede fase van de renovatie, die vier keer groter is dan de eerste fase. Voorts hebben we momenteel nog heel wat andere mooie werven lopen: de restauratie van de stoomstroopfabriek in Borgloon, de restauratie van het kasteel en de donjon van Diepenbeek, de restauratie van een zestal Bokrijk-gebouwtjes, de nieuwbouw van SYNTRA in Neerpelt, de nieuwbouw van de Kunstacademie in Lommel, de nieuwbouw van het Sint-Augustinusinstituut in Bree … Kortom: een gevarieerd palet van nieuwbouw-, renovatie- en restauratieprojecten!”

Tekst | Tim Janssens    Beeld | Jolien Fagard
Uitgelichte afbeelding: 
‘Het creëren van een huiselijke sfeer was een belangrijke prioriteit’, vertelt zaakvoerder Ingrid Jaspers van Interieur Depot.