Steenfabriek Rijswaard zet in op kwaliteit, innovatie en duurzaamheid

Meer dan 118 jaar oud is baksteenfabrikant Rijswaard intussen, al zou je het hen niet geven. Modernisatie en innovatie gaan bij dit Nederlandse bedrijf immers hand in hand met meer dan een eeuw aan ervaring. In Hasselt openden ze een zestal jaar geleden een eerste Belgische showroom waar zowel de variatie als de kwaliteit van de gevelstenen meteen in het oog springt. Frank Leysen, Salesmanager Vlaanderen, vertelt ons er meer over.  

Steenfabriek Rijswaard

Van een kleine steenfabriek in Zaltbommel tot een internationaal gerenommeerde baksteenfabrikant die jaarlijks meer dan 125 miljoen bakstenen produceert. Hoe slaagt Rijswaard erin om na al die tijd springlevend te blijven binnen de bouwsector?
Frank Leysen: “Eén woord: innovatie. We trachten voortdurend onze producten te optimaliseren en nog meer te voldoen aan de nieuwe wensen van onze klanten. Bij de start in 1900 ging baksteenproductie nog gepaard met zware fysieke arbeid en gebeurde bijna alles manueel. Tegenwoordig zijn de werkomstandigheden optimaal en is het productieproces volledig geautomatiseerd. De meest recente mijlpaal voor ons is ongetwijfeld de verbouwing in 2008. Toen vernieuwden we zowat het gehele machinepark. We installeerden onder meer een gloednieuwe tunneloven, een extra persmachine en grotere droogkamers. De sector is dus enorm geëvolueerd en wij zijn nooit achtergebleven.”

Steenfabriek Rijswaard

Betekent dat ook voortdurend de trends opvolgen in de bouw?
Frank Leysen: “Natuurlijk voorzien we voor ieder wat wils en vind je diverse collecties in ons gamma om te voldoen aan alle bouwstijlen en nieuwste trends. Maar kwaliteit primeert bij Rijswaard steeds op kwantiteit. We bieden liever wat minder soorten aan dan te moeten inboeten aan kwaliteit en reactiesnelheid. Je zou bij wijze van spreken 100 extra types kunnen aanbieden, maar dan riskeer je niet voldoende in stock te hebben waardoor de wachttijden dan weer oplopen. Dat is bij ons niet het geval. Wij kunnen steeds snel aan de vraag voldoen.”

Steenfabriek Rijswaard

Zetten jullie ook in op duurzaamheid?
Frank Leysen: “Uiteraard is dat ook voor ons steevast een belangrijk punt op de agenda. We denken duurzaam in het hele productieproces én de levering. In 2010 introduceerden we het 3G-label. Dat staat voor Groen, Goed en Garantie. Ons doel: zo weinig mogelijk schade toebrengen aan de bodem, het water en de lucht én tegelijkertijd hoogwaardige eindproducten realiseren die voldoen aan alle normeringen. Denk dan aan een rookgasreinigings- en waterzuiveringsinstallatie en regelmatige controles. En ook de vervoerwijze maakt een verschil. We hebben onlangs het Britse bedrijf All About Bricks overgenomen, wat ons toelaat om een aanzienlijk deel van onze leveringen via het water te organiseren. 1 schip staat gelijk aan 50 vrachtwagens. Dat kan al tellen.”Steenfabriek Rijswaard

Jullie brengen binnenkort een nieuwe catalogus uit. Iets om naar uit te kijken?
Frank Leysen: “Natuurlijk. Niet alleen kreeg onze catalogus een make-over, er zijn ook wat wijzigingen in ons gamma. Zo zijn er maar liefst 7 nieuwe sorteringen verkrijgbaar in onze luxecollectie Sterrewaard, van geel- en grijstinten tot donkere kleuren, wat het totaal in deze collectie op 21 sorteringen brengt. Allen gekenmerkt door het gebruik van hoogwaardige klei, bezanding in een brede reeks fraaie, diepe kleuren en een robuuste nerfstructuur Verder geven we je een handig overzicht van onze basiscollectie met 33 sorteringen, onze Wasserstrichstenen en een knappe retrocollectie voor woningen en projecten in rustieke stijl. Binnenkort kan je trouwens op onze website,  steen-voegcombinaties uitproberen in onze digitale tool Texture Designer. Zo heb je meteen een realistisch beeld. Architecten en particuliere opdrachtgevers willen immers geen bouwtekeningen en plattegronden meer, maar wel een virtual reality.”

Steenfabriek Rijswaard

Tekst: Sarah Claes  Beeld | Els Verbakel