Grootformaat keramische platen winnen snel aan belangstelling

Sinds de lancering van de XXL keramische platen enkele jaren geleden, wordt het steeds duidelijker dat dit materiaal voor de projectontwerpers een welkome aanvulling is in het reeds voor hen bekende gamma van materialen zoals graniet, marmer en composiet. De mogelijkheden van dit product openen voor hen deuren waar ze voorheen niet aan durfden te denken.

The Stone Factory Groot formaat keramische platenOntwerpers ontdekten al snel dat er een volledig nieuwe wereld voor hen open ging. (Beeld: Marc Sourbron)

The Stone Factory in Opglabbeek zag deze opportuniteit dadelijk in en zette er dan ook vanaf de start sterk op in door nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Er zijn veel voordelen die dit materiaal zo interessant maken, zoals de grote afmetingen (platen tot 1.6 x 3.2 m in 6 en 12 mm), het uitgebreide gamma aan kleuren en texturen, de kleurvastheid, de vloeistofdichtheid die zeer belangrijk is voor het onderhoud én dus een pluspunt is voor toepassingen in de horecasector, de sterkte van het materiaal en de hoge krasbestendigheid. Die maken het product uitermate geschikt voor veel toepassingsgebieden zoals keuken- en badkamertabletten, wand- en gevelbekledingen, trappen, zwembadafwerkingen en zelfs volledige meubels gemaakt uit keramiek. 

The Stone Factory Groot formaat keramische platen

De start
In 2011 besloten Patrick Pareyn en Brigitte Kerkhofs hun activiteiten met bouwbedrijf P&B service, bekend in de (ver)bouw- en interieurwereld, uit te breiden met een nieuwe firma: ‘The Stone Factory’. Via die weg wilden ze hun ideeën, waar de klassieke steenkapper geen oren naar had, zelf realiseren. Al snel werd duidelijk dat dit alleen kon door sterk te investeren in nieuwe gespecialiseerde machines, zoals een 5-assige waterjet, een 3- en 5-assige CNC-freesmachine, een kantenafwerker en een volautomatische 5-assige CNC-zaagmachine. Op die manier kunnen ze een zo perfect mogelijke afwerking van de keramische platen garanderen. De klassieke machines bleken namelijk niet accuraat genoeg om het eindresultaat te bereiken dat ze voor ogen hadden.

The Stone Factory Groot formaat keramische platen

Architecten enthousiast
Ontwerpers ontdekten al snel dat er een volledig nieuwe wereld voor hen open ging. “Wekelijks krijgen we telefoons en mails binnen van (interieur)architecten met vragen. Zij zijn zelf nog volop zoekende in hoe ver ze kunnen gaan met keramiek”, zegt Patrick Pareyn. “Dat zijn dan vragen over complexe vormen, hoe ze die kunnen bevestigen en welke draagstructuur ze moeten voorzien. Het feit dat we ook al lang in zowel hout- als metaalschrijnwerk specialiseren via eigen productie door het moederbedrijf P&B service, geeft ons een groot voordeel in het advies dat we hun kunnen geven. Vaak krijgen we dan ook de vraag of we deze werken mee kunnen voorzien in onze offerte om eventuele discussies achteraf te vermijden.”

‘Ondertussen al jaren bezig met keramiek’
“Omdat we al vanaf het begin van de keramiektrend inzetten op XXL-platen, hebben wij en onze medewerkers de kans gehad om dit nieuwe product te leren kennen en verwerken, kortweg: de nodige ‘knowhow’ op te doen”, sluit Brigitte Kerkhofs aan. “We investeerden in jonge, dynamische medewerkers waarmee we samen oplossingen zochten voor de vele vragen en problemen die de verwerking met zich meebracht en waar zelfs in de beginjaren onze platenleveranciers geen antwoorden op konden geven. Dat resulteert in een in een fijn, enthousiast en vakbekwaam team van mensen met passie voor hun vak.”

The Stone Factory Groot formaat keramische platenKeramiek is uitermate geschikt voor veel toepassingsgebieden zoals keuken- en badkamertabletten en zwembadafwerkingen. (Beeld: Bert Balcaen)

Uitvoering van complexe projecten
Aangezien moederbedrijf P&B service ondertussen al 25 jaar de nodige ervaring op bouwwerven heeft opgedaan, neemt het P&B-team op vraag de nodige plaatsingen voor zijn rekening. Dat gaat van een eenvoudig keukentablet over een complexe Z-trap tot zelfs volledige gevelbekledingen in keramische platen. Deze werkwijze garandeert een vlotte en degelijke afwerking, aangezien er geen derde partijen bij betrokken zijn.

Sub-contracting
“Sedert enige tijd krijgen wij ook vaker de vraag van vloerders of collega- interieurbouwers of we ook platen voor hun kunnen verwerken”, zegt Patrick Pareyn. “We versnijden bij ons aangekochte platen of plaatmaterialen die de opdrachtgever zelf aanlevert. Meer en meer collega’s zien ook in dat de verwerking op de werf toch niet zo eenvoudig is als de leveranciers doen uitschijnen en kiezen voor een samenwerking waar de nodige voorbereidende werken in onze werkplaats gebeuren. In de metaalsector is dit al jaren ingeburgerd, maar voor steenkappers is dit een nieuwe manier van werken.”

Tekst | Jeroen Schreurs  Beeld | The Stone Factory